دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۹:۰۶
مسجد؛ سنگری مهم در جنگ اقتصادی | کارگروه اشتغال در مساجد تشکیل شود

حوزه/ نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری راه اندازی کارگروه اشتغال را یکی از کارهای مهم مسجد در شرایط امروزی دانست و گفت: در جنگ اقتصادی نیز مسجد باید سنگر باشد؛ اگر مساجد در این شرایط در زمینه اقتصادی هیچ نقشی نداشته باشد طبیعتاً کسی به سراغ آنها نخواهد آمد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، حجت الاسلام و المسلمین عباس کعبی، راه اندازی کارگروه اشتغال را یکی از کارهای مهم مسجد در شرایط امروزی دانست و گفت: در جنگ اقتصادی نیز مسجد باید سنگر باشد؛ اگر مساجد در این شرایط در زمینه اقتصاد هیچ نقشی نداشته باشد طبیعتاً کسی به سراغ آنها نخواهد آمد.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در دیدار حجت الاسلام سید ناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت، اظهار داشت: تشکیل بنیاد هدایت حرکتی لازم ضروری و بسیار خوبی بود. شما هم به خوبی هدف گذاری و ساختارسازی کرده اید.

وی با تأکید بر تناسب ساختار و محتوا بیان داشت: با استفاده از ظرفیت نیروی انسانی فعال، این ساختار می‌تواند در یک برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت اجرایی شود و به هدف جامعه پردازی با محوریت مسجد و محله بینجامد؛ البته این کار نیاز به صبر و حوصله دارد.

نماینده مجلس خبرگان رهبری افتادن در دام دیوان سالاری اداری را یکی از آسیب‌های مجموعه‌های این چنینی دانست و گفت: اگر به کار خود جنبه مردمی و بعد انگیزشی بدهید حتما موفق تر خواهید بود. از آنجا که مجموعه شما خوش فکر و برنامه ریز است، می توانید این کار را به سرانجام برسانید.

محتوا سازی، نخستین گامی که بنیاد هدایت پیش رو خود دارد

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یکی از کارهای مهم بنیاد هدایت را محتوا سازی برای امامان محله عنوان کرد و اظهار داشت: محتوا سازی یعنی باید نرم افزار اسلام و مکتب اهل بیت(ع) را به طور عملیاتی و به دور از تحجر و التقاط، به شبکه امامت ارائه دهید تا هدف تعالی شبکه امامت در سایه محتوای غنی محقق شود. این کار نه با بخشنامه، دستورالعمل و ساختار سازی صرف پیش نمی‎رود؛ امام محله نیاز به محتوا و برنامه دارد.

حجت الاسلام و المسلمین کعبی با توجه به تنوع فرهنگی، جغرافیایی، قومیتی و اجتماعی کشور، کار تولید محتوا برای امام را حساس و دقیق خواند و گفت: بیانات رهبر معظم انقلاب در آخرین جلسه ای که با اعضای خبرگان داشتند، می تواند برای تولید محتوای شما نقشه راه باشد. باید آموزه‌های غنی اسلامی را با از منابع اصلی خود و با توجه به مقتضیات زمان استخراج کرد و در اختیار امامان محله قرار داد.

وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند که مفهوم توکل، زهد، صبر و قیام برای خدا را امام راحل عملیاتی کرد. قبل از انقلاب برداشت از این مفاهیم، منفی بود؛ توکل را بی خاصیتی، زهد را رهبانیت را  معنا می کردند اما حضرت امام این مفاهیم اصیل را در میدان عمل احیا کرد. البته بزرگانی مانند علامه طباطبایی، شهید مطهری و اندیشه ورزان بزرگی داشتیم نیز بودند که در این عرصه کار می‌کردند اما عمدتاً این کار هنر امام بود.

طراحی چرخه پیام نیاز اصلی مفهوم سازی

نماینده مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه امروز ما نیاز به مفهوم سازی متناسب با مقتضیات زمان داریم، گفت: برای مفهوم سازی باید یک چرخه پیام تعریف کنیم که از تولید پیام، پالایش پیام، بازتولید پیام، توزیع پیام، بازتوزیع پیام و مصرف پیام در آن چرخه مشخص باشد. تولید پیام را از قرآن، سنت و نظریه پردازان دین بگیریم که در رأس آنها امام و رهبر معظم انقلاب اسلامی است و در مرحله بعد شخصیت‌هایی مانند علامه طباطبایی، شهید مطهری، شهید صدر، شهید بهشتی و علامه مصباح یزدی هستند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تأکید کرد: برای اینکه معنای دقیق معارف دینی را دریابیم باید به بزرگان مراجعه کنیم. این مفاهیمی که از بزرگان می گیریم باید پالایش شود و متناسب با مخاطب بازتولید شود. و مشخص شود که امام محله چگونه باید از این مفاهیم استفاده کند و به مردم عرضه کند و در نهایت دستاورد آن مشخص شود. کسانی را برای مدیریت چرخه پیام مشخص کنید. از ابزار نوین برای این چرخه پیام استفاده کنید و پردازش رسانه ای کنید چراکه نسل معاصر حوصله مطالعه مفصل ندارد و دنبال محتوای کپسولی هستند. هنر شما به این است که محتوای موجز و غنی تولید کنید.

تربیت راهیار به اندازه تولید محتوا داری اهمیت است

حجت الاسلام و المسلمین کعبی تربیت شبکه راهیاری را بسیار مهم دانست و گفت: تربیت معین امام مسجد هم عرض تولید محتوا است. این فرد باید خودش کار بلد و با انگیزه باشد، تا بتواند امام محله را پشتیبانی کرده و امام جماعت نسبت به او احساس نیاز کند. هنر راهیار این است که به دل امام محله راه پیدا کند و او را به خود جذب کند نه اینکه با بخشنامه بخواهند او را راهبری کند.

نماینده مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: راهیار باید یک شبکه ای از جوانان انقلابی را گرد امام جماعت جمع کند تا او را حمایت کنند. کار راهیاری نیاز به آموزش دارد؛ حلقه وصل شما در کار اینها هستند. در محله نیز امام جماعت نیاز به معین دارد. هر اندازه راهیار قوی باشد کار شما بهتر پیش می رود و در غیر این صورت کار شما با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تأسیس دانشکده یا اندیشکده ای برای تربیت راهیار را یکی از لوازم این کار برشمرد و گفت: راهیاران باید طبق ضوابط خاصی جذب شوند و امکانات در اختیار آنها قرار گیرد. گذراندن یک دوره  کار ورزی نیز برای راهیاران لازم است تا پس از آنکه امتحان پس دادند، این مسئولیت را بر عهده بگیرد.

تعدد و ناهماهنگی نهادهای مدعی اداره مسجد، مانعی بر سر راه تعالی شبکه امامت

حجت الاسلام و المسلمین کعبی به آسیب شناسی وضعیت فعلی مساجد پرداخت و بیان داشت: مساجد ما در اوایل انقلاب وظایفی را به صورت خودجوش داشتند و کارهایی را برعهده گرفتند اما رفته رفته برخی از نهادها مثل بسیج، کانون های فرهنگی و صندوق قرض الحسنه راه افتاد و در خصوص اداره مسجد مدعیان زیادی روی کار آمدند.

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) افزود: متناسب با بیانیه گام دوم باید مأموریت های مسجد پردازش نوین شود و به با هدف جذب مردم به سمت مسجد باز طراحی شود. اگر این اتفاق نیفتد با مساجدی روبرو خواهیم شد که چند پیرمرد در آن نماز می گزارند.

مسجد؛ سنگری مهم در جنگ اقتصادی | کارگروه اشتغال در مساجد تشکیل شود

اشتغال زایی؛ مأموریت ویژه مساجد در شرایط کنونی

وی پرداختن به مسئله اشتغال زایی را یکی از مأموریت های مهم مسجد در شرایط کنونی دانست و گفت: ممکن است برخی اعتراض کنند که مگر مسجد، اداره کار است؟ مسجد جای نماز است. در پاسخ باید بگوییم که رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ها است که بحث اقتصاد را مطرح می کنند، امروزه مشکل اصلی کشور مسئله اقتصاد است. اگر مساجد در این زمینه هیچ نقشی نداشته باشد طبیعتاً کسی به سراغ آنها نخواهد آمد.

نماینده مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در این جنگ اقتصادی جایگاه مسجد کجاست؟! به جای تأسیس صندوق قرض الحسنه، مساجد باید به بحث اشتغال ورود پیدا کند. شاید برخی بگویند که دولت با این همه عرض و طول و امکانات نتوانست، مسجد چطور می تواند از عهده این کار برآید؟! طرح هایی وجود دارد که می‌توان با کمک آن مساجد را در این زمینه فعال کرد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به ارائه طرح خود در زمینه اشتغال زایی در مساجد پرداخت و گفت: سمردم و جوانان نیازمند به کار با هر علاقه و سلیقه ای فراخوان شوند تا ثبت نام کنند. در کنار آن مسجد مشاوران شغلی را به کار گیرد تا استعدادهای شغلی این افراد را کشف کنند. پس از استعداد یابی صحیح، فرد را قانع کنند که به دنبال استعداد خود برود و منتظر کار دولتی نباشد؛ باید این افراد فرهنگ کار را بر اساس آموزه های نبوی به آنها عرضه کند.

حجت الاسلام و المسلمین کعبی افزود: یکی از کارهایی که مساجد می توانند در این زمینه انجام دهند هماهنگی با بانک ها، مراکز فنی و حرفه ای و شرکت های بزرگ است. این کار به نوعی پشتیبانی شغلی از افراد بی کار است. این فرآیند نیاز به هماهنگی با مسئولان استان و شهرستان و حتی برخی از مسئولان کشوری دارد. البته این استعدادیابی و پشتیبانی شغلی نیز کار هر کسی نیست.

گره‌گشایی از مشکلات مردم با راه اندازی کارگروه اشتغال در مسجد

وی راه اندازی کارگروه اشتغال در مسجد را یک حرکت راه‌گشا دانست و گفت: فارغ التحصیلان رشته های روانشناسی، جامعه شناسی و ... می توانند در این کارگروه بحث مشاوره شغلی را بر عهده بگیرند تا متناسب با مأموریت‌های مسجد، شرایط منطقه خود این مهم را انجام دهند. اگر می گوییم مسجد سنگر است در شرایطی که در جنگ اقتصادی هستیم، این کار یکی از مهم ترین کارکردهای مسجد است.

نماینده مجلس خبرگان رهبری به مسئولان بنیاد هدایت توصیه کرد: با برخی نهادها و مجموعه ها مانند شبکه صالحین هم افزایی داشته باشید چراکه آنها کاری نظیر شما را در پیش گرفته اند. برخی از راهیاران شما می توانند عضو شبکه صالحین نیز باشند؛ بنابراین به فکر هم افزایی و هماهنگی با مجموعه های این چنینی باشید.

امامان محله‌های حاشیه نشین و کم برخوردار را فعال کنید

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم توجه به سکونت گاه های غیر رسمی، بافت های فرسوده و مناطق حاشیه نشین را مهم خواند و گفت: در برخی از این مناطق ممکن است پستوهایی برای انحراف، فرقه سازی و معضلات اجتماعی وجود داشته باشد؛ امامان محله این مناطق را باید فعال کنید. تجربه نشان داده در جاهایی که ما حضور فعال نداریم دشمن سرمایه گذاری می کند.

حجت الاسلام و المسلمین کعبی بیان داشت: در این مناطق به جای کارگروه اشتغال باید قرارگاه جهادی و محرومیت زدایی در کنار مسجد تشکیل دهید. از گروه های جهادی بخواهید که در این مناطق کار کنند.

وی با بیان اینکه به منظور خود سازی، جامعه پردازی و دولت سازی، ظرفیت های مسجد باید فعال شود، گفت: فعالیت‌های بنیاد هدایت نوید بخش است که این انرژی جوانی صرف محتوا، تربیت نیرو و تحول در مأموریت های سنتی مسجد متناسب با گام دوم شود و خدمت به مرحومان را نصب العین خویش داشته باشید؛ در این صورت تعالی شبکه امامت محقق خواهد شد.

می‌خواهیم امامان محله به نقشه تحول دست یابند

حجت الاسلام میرمحمدیان نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های بنیاد هدایت و همچنین تشریح اهداف این مجموعه، اظهار داشت: فرمایشات شما به دغدغه های ما بسیار نزدیک است؛ توانمندسازی شبکه امامت و راهیاران از برنامه های جدی بنیاد هدایت است که در حال پیگیری آن هستیم.

وی افزود: ما به دنبال این هستیم که امامان در حوزه های مختلف اشتغال، آسیب های اجتماعی، خانواده، سلامت و ... به نقشه تحول دست یابد و بداند که باید محله را در ده سال آینده به کدام سمت ببرد.

مدیرعامل بنیاد هدایت با اشاره به اینکه دوره تخصصی برای امامان طراحی شده است، گفت: در نظر داشتیم که دوره ای را هم برای راهیاران داشته باشیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha